Chelba. Alex

 • 2

Chelba. Alex

Din ciclul „Hop și eu”

Am fost și eu la expoziția de fotografie a regretatului prieten Alex. Da, abia acum. La data și ora la care a avut loc vernisajul, lucram.

IMG_2195

Nu am zăbovit prea mult, recunosc. Era seara târziu, în jur de 19:45. Dacă vă întrebați de ce la ora aceea, răspunsul este simplu: veneam de la muncă. Am coborât la Universitate. Aici, în piețișoara de Crăciun, pe scenă , spectacol. Aș fi stat toată seara cu un pahar de vin fiert într-o mână și în cealaltă cu Canonul. Dar… cum vinul fiert conține zahăr care dăunează grav vieții mele strict personale (adică mă lovește fix la sănătate), care este, am zăbovit doar un picuț, așa, să testez Canonul din teste. Și firește, gândindu-mă la Alex cum să fac expunerea. Este doar concert, la naiba! Pe frig, obosit după o zi de muncă, nu prea mi-a ieșit, mai ales că aveam fix un obiectiv fix și nexam acces în față. Așadar, m-am uitat la ceas și am luat-o aproape la goană, știind că la 20:00 se închide.

IMG_2185

Din inerție era să dau buzna în sala de spectacol.

Pe holul Sălii Media, puțini oameni. Am scos aparatul și pac pac. Câteva cadre. Apoi o scurtă trecere în revistă a fotografiilor expuse. Cele care mi-au plăcut cel mai mult, le puteți vedea mai jos, adică, mă rog, la sfârșit.

IMG_2194

Pe drumul spre casă m-am tot gândit cum și ce să scriu. Grea decizie. De ce? Păi… cum să scrii despre fotografiile lui Alex Chelba mai ales când l-ai cunoscut cum l-am cunoscut eu? Aici intervine nebuloasa: fiecare l-a cunoscut în felul lui. Eu nu știu ce discuta, de exemplu, cu Zop sau cu Cabral, ei nu știau ce discutam eu cu Alex (făcând abstracție de ceea ce le spunea Alex despre bine – sper că numai rele, da, ce naiba, mie doar îmi place Rammstein, Bane (ăla care în realitate l-a bătut pe Batman, da?) și Șforța Întunecată! Adică sunt un boșorog în plină devenire/ascensiune spre înaltele culmi ale părții întunecate, contrar curentului!).

În șprițul, eh, spirtul, băi, gata! În spiritul prieteniei avute și a discuțiilor purtate împreună despre fotografia altora (firește, noi doi eram crema cremelor de cremă!), spun următoarele:

 1. Locația: check, faină rău, deși se putea în zona cu pereții ăia gen separeu, dădea mai bine la poze, agățate de perete.
 2. Luminile existente în sala cu pricina pur și simplu nu se prea pretează pentru fotografii prezentate pe șevalet. Era să sparg becurile ale, să nu mai reflecte lumina în pozele lui Alex!
 3. Ok, am înțeles, poze de concert, de modeling, Cabral pe scuterul de apă (hehehe, la asta revin mai jos), una bucată poză cu o mașină în plină cursă… Doar atât? Da pozele alea cu macro la care a muncit de l-a luat naiba să pozeze modelul ăla mic și verde, alea unde sunt? Asta numai așa, în treacăt (nu are absolut nici o legătură cu mine, da? – hehehe)
 4. Cam mici dimensiunile. Punct.

IMG_2189

Dragă Zop, Cabral și restul celor care au muncit pe rupte să facă expoziția posibilă: JOS PĂLĂRIA! Și vorbesc acum cât se poate de serios. Văzând fotografiile lui Alex, cu un ochi râdeam (de anumiți subiecți), iar cu celălalt plângeam că nu a apucat să fie alături de noi la expoziția lui.

Un „secret”: mai în glumă, mai în serios, vorbeam noi despre expoziții, cum să facem și noi una (noi la modul mai general, nu neapărat și eu – dacă vine careva unul să îmi propună așa ceva îl trimit urgent la plimbare, nu de alta, dar nu sunt pregătit). Și asta nu după ce beam un „suc” cu alcool, ci când eram obosiți amândoi după o zi de muncă. Și râdeam cu lacrimi imaginându-ne cum vom prezenta noi fine art-urile noastre celebre doar nouă!

Și ca să închei în spiritul nostru vesel: Faină poza cu Cabral pe jegînschi, eh, jets ki, pardon, jet ski. Dinamică, subiect fotogenic, încadrare bunicică. DAR căciula aia de iarnă? Asta este crema cremelor. Și colorată rău, adică faină de tot. Am râs și râd de fiecare dată când mi-o imaginez. Iar chipul lui Cabral… Pur și simplu simți bucuria lui pe pielea ta. Pardon!

Invit pe toți care își pierd timpul citindu-mi rândurile să se ducă să vadă expoziția. Merită. Și nu cumva să treceți repede pe la fiecare imagine. Nu așa se „vede” o fotografie. Vă trebuie timp, să vedeți dincolo de poză.

IMG_2190 IMG_2196

Mulțumesc.


2 Comments

Bogdan Zop

18th December 2015 at 12:05 am

Draga Sorin

Cealaltă sală urmează sa aibe un vernisaj, era mai fain acolo știm.
Pozele de macro nu le-am întâlnit în hddurile lui, suntem conștienți ca am omis si noi câteva care meritau – numai bine ca sa avem motiv sa mai facem și altă expozitie.
Luminile… Ne bucuram de ce am primit si cum am primit – daca ai vedea ce alte opțiuni am avut si ce am refuzat ai fi si tu mulțumit 🙂
Multumim ca ai trecut iar cuvintele tale înseamnă mult pentru mine, știind ce relație ai avut cu Alex
Sa ne vedem la o limonadă în cinstea lui zic 🙂

  Editorul Sef

  18th December 2015 at 7:42 pm

  Bogdan, apreciez foarte mult efortul depus. Stiu cat de greu poate fi. Cat despre cele scrise, cum am spus, am facut-o in spiritul lui Alex. Nu este vorba sa fiu eu multumit, nici macar nu mi-a trecut prin cap asa ceva. Repet, jos palaria in fata celor care au muncit ca aceasta expozitie sa fie posibila.

Leave a Reply